Image
HomeSalariu minimTelemunca: avantaje si dezavantaje
© 2020 • Toate drepturile de autor au fost rezervate
Image
Business
Afacerile trebuie mutate rapid in mediul online. Acest lucru poate face legatura intre produs si client. Ofera reduceri si transport gratuit.
Salariul minim in Romania a crescut din nou la 1 ianuarie 2020, iar acest lucru ar putea fi un lucru bun pentru angajati. Dar pentru companii, acest lucru inseamna costuri mai mari si modificari de legislatie noua care trebuie aplicate, ceea ce va afecta si angajatii in final.

Principala schimbare pe care Guvernul a aplicat-o incepand cu 1 ianuarie este urmatoarea: companiile locale sa plateasca nu una, ci trei salarii minime diferite in acest an: 
  • salariul minim national
  • salariul minim pentru angajatii cu studii superioare
  • salariul minim in sectorul constructiilor

Trei salarii minime in loc de unul


Salariul minim brut national este cel mai mic salariu pe care il poate primi un angajat in Romania pentru a lucra 8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana. In 2019, acest salariu a crescut la 2.080 RON (442 euro), de la 1.900 RON (402 euro) in 2018.

Incepand cu acest an, Guvernul a introdus, de asemenea, un salariu minim pentru locurile de munca care necesita studii superioare, daca salariatul are o vechime minima de un an. Acest al doilea salariu minim este de 2.350 RON (500 euro). Salariul minim conform studiilor nu este o idee noua in Romania: in urma cu cativa ani, exista un salariu minim pentru invatamantul superior negociat intre sindicate si angajatori, dar acesta a fost suspendat in timpul crizei economice.

Pentru a vizualiza propriul fluturas de salariu cu toate contributiile catre stat acceseaza pagina calcul salarii 2020.

O noutate absoluta in acest an este introducerea unui salariu minim in sectorul constructiilor, care sa incurajeze angajarea pe fondul unei deficiente masive de forta de munca in acest domeniu. Astfel, inca din 2019, angajatorii din constructii vor plati un salariu minim de 3.000 lei (638 euro). Alte impozite pentru acest tip de salariu, precum impozitul pe venit si contributiile sociale, sunt suspendate pana in 2028.

Toate cele trei tipuri de salarii minime sunt obligatorii, iar incalcarea legii poate atrage o amenda maxima de 2.000 RON (435 euro).

Salariul minim in Romania a crescut de aproape patru ori in ultimii 10 ani, de la 540 RON (115 euro) in 2008 la 2.230 RON (462 euro) in 2020, mult mai rapid decat salariul mediu brut. Astfel, daca ponderea salariului minim in salariul mediu a fost de 27% in urma cu zece ani, la sfarsitul anului 2019, salariul minim a reprezentat 45% din salariul mediu. Iar aceasta a devenit o problema pentru companii.

Costul real al salariului minim


La un salariu minim de 2.230 RON (462 euro) pe luna, salariul net pe care il primeste angajatul este de 1.347 RON (288 euro).

In cazul salariului minim pentru invatamantul superior, salariatul primeste 1.413 RON (300 euro), iar costul total platit de companie este de 2.403 RON (511 euro).

Pentru salariul minim recent introdus in domeniul constructiilor, lucrurile difera, deoarece angajatii si angajatorii sunt scutiti de impozitul pe venit si de unele contributii sociale.

Astfel, angajatii vor fi scutiti de la plata impozitului pe venit si a contributiei medicale de 10% (CASS). De asemenea, contributiile la pensii (CAS) vor scadea de la 25% la 21,25%, deoarece angajatii din constructii nu isi vor mai plati contributia la Pilonul II de pensii private obligatorii. in acelasi timp, angajatorii vor plati o contributie de asigurare de munca redusa cu 85%, de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.

Salariul minim in Romania